Vinska ruta 

Tamjan & Vino

Jedinstvenom stazom koja se prostire kroz srce Fruške gore vodimo vas brojnim značajnim manastirima, i malim varošima ali od velikog kulturnog značaja. Od Vrdnika preko Iriga, srednjovekovne ”fruškogorske prestonice” do ”srpskog siona” Sremskih Karlovaca, podjednako vas upoznajemo i stručno predstavljamo kulturno nasleđe, običaje, vinsku tradiciju, vina, umetničko blago, i vinski bonton.

Vino i hrana

Gostoprimstvo

Slažite vina i hranu iz istog podneblja., poštujući vekovna gastronomska iskustva i kulturu svakog vinskog regiona. 

Idealan par

Trudite se da održavate ravnotežu ukusa vina i hrane, tako da se oni međusobno ne nadjačavaju već se stapaju u treći, jedinstveni ukus.

Vinski podrum

Posetite vinski podrum, to je hram vinske kulture. Saznajte kako se pravi vino, i kako nastaje šampanjac.

Vino raduje dušu

Zaista, vino je zaslužno za dobro raspoloženje i brojna prijateljstva, nadahnuća, uspomene.

Manastir

Posetite manastir Hopovo, jedinstvene arhitekture čiju kupolu krasi možda ne slučajno dvanaest ukrasnih stubova. Podsetimo se na 12 apostola.

Čuvari vina

Monasi su često kroz istoriju bili čuvari kulturnog nasleđa i vina. Prvi štampani priručnici o vinogradarstvu i podrumarstvu nastaju u okviru manastira. 

Kroz srce gore

Da li ste znali da mozaik prirodnog dobra Fruške gore upotpunjuje preko 30 vrsta patuljastih orhideja od kojih 18 vrsta ima međunarodni značaj.

Važne ličnosti

U brojnim fruškogorskim manastirima čuvaju se uspomene na važne ličnosti iz nape istorije i kulture. Mnogi manastiri čuvaju i svete mošti. 

Freske i arhitektura

Grad vina i duhovnosti

Srce Karlovaca

Sremski Karlovci poznati su i kao ”srpski sion”, zbog svog snažnog kulturnog i duhovnog značaja. Brojne crkve i manastiri krase ovo gradsko jezgro.

Grad vina

Karlovci, dosta puta opevani u pesmama, predstavljaju jedinstveno mesto susreta vina i kulture, sakralnih građevina i čuvenih krčmi s dobrim vinom i muzikom. 

Gospa od mira

 Na bregu sa kog se pruža pogled na Dunav i uliva pravo u istoriju, doznajemo o pojedinostima mirovnog sporazuma kojim je okončan Veliki bečki rat (1683.-1699.).

Kuglof

Jedni se u Karlovce vraćaju jer su popili vodu sa čuvene česme ”4 lava”, a drugi zbog bermeta i kuglofa. 

Da li ste spremni za vinsku rutu Tamjan&Vino?

Pošaljite nam upit!

Contact Info

Čekamo vas

Address: Fruška gora

Hours: 08:00 – 22:00 h

Phone: +381 60 063 24 27 

Email: [email protected]