Gutljaj istorije

Možda niste na ovaj način posmatrali istoriju, ali pazite drugi put kada budete ispijali vino, možda se baš u njemu skriva nešto neočekivano, neki trag prošlosti, saznanje koje vas može još više očarati, oplemeniti, i pritom isto vino upamtite kao nepresušan izvor nadahnuća.

AURELIUS KOVAČEVIĆ

Često vinari, katkad namerno katkad slučajno, nazovu vino prema važnim istorijskim ličnostima ili događajima. Taj naziv ne samo da postaje moćno ime ekvivalentno vinu u boci, već i dalje prenosi snagu i moć jednog vremena, prostora, događaja i stila ličnosti….

Ukoliko se vratimo vekovima unazad i posmatramo prostor Srbije u doba Rimskog carstva shvatićemo da je jedna velika i snažna kultura vladala na ovim prostorima i ostavila materijalne ostatke koji svedoče o njenoj veličini. Na tlu današnje Srbije rođeno je 16 ličnosti koje postaju imperatori velikog Rimskog carstva. Jedan od najzaslužnijih za vinsku priču jeste Markus Aurelius Prob. Rođeni Sremac. Ime grada u kom je rođen tada je bio Sirmium, današnja Sremska Mitrovica. Ukoliko posetite ovaj grad i spustite se do Carske palate otkrivene u samom jezgru grada, i razmotrite mozaike koji datiraju u perod III ili IV veka, shvatićete da su ljudi uživali u potpunosti kulturnog stvaralaštva. Uživali su u svakodnevnom životu, umetnosti, i vinu.

AURELIUS KOVAČEVIĆ S EDITION MAGNUM

Kakav je to politika bila u jednom periodu Rimskog carstva da se vinova loza može samo saditi na Apeninskom poluostrvu, da li je to bila neka vrsta marketinga kako bi se vino uglavnom proizvodilo u Italiji i distribuiralo u dalje krajeve kao posebno piće (poput začina koji su mogli doći samo sa Istoka). Kako god, ličnost rođena negde u blizini Carske palate u tadašnjem Sirmijumu postaje veliki imperator jedne od najmoćnijih drevnih kultura na svim prostorima. Upravo on, Markus Aurelius Prob, donosi povoljan zakon za vinogradare i širi zasade vinove loze i van pomenutog poluostrva.

Legenda kako je Aurelius zasadio vinograde samo u Sremu, danas nije održiva, obzirom da ćemo istu legendu čuti i u delovima Nemačke ili Mađarske. Ono što je važno jeste zakon kojim se širila sloboda sadnje ove plemenite loze za stvaranje božanskog pića, kao i to da on potiče sa prostora Srbije na kom se i dan danas sade vinogradi duge tradicije, uzgaja grožđe i cedi vino. Bila to legenda ili mit, taj gutljaj istorije duboko prodire u tradiciju svake vinogradarske porodice na Fruškoj gori. Ona odjekuje kroz vreme, hrabri i podstiče generacije fruškogorskih vinogradara da nastave delo svojih predaka, da istraju da stvaraju još bolja vina, da idu još dalje u traganju za samom suštinom svog jedinstvenog podneblja.

 

 

Moćni Aurelius, svojim imenom i nakon toliko vekova, opomenuo je srpske vinare, i uticao na vinsku scenu kako bi ona postala samosvoja, jedinstvena, i skinula sa sebe teški ogrtač industrijske proizvodnje vina, a svoje velo spustila na lice porodice, onog ličnog, prostog ljudskog rada, deljanja, stvaranja, tradicije…

Aurelius je pokretač fruškogorske vinogradarske tradicije, on je duhovni začetnik brojnih vinogradarskih priča, i jedinstveni simbol jedne od najmoćnijih epoha istorije. Na to moćno ime AURELIUS, podsetio nas je u današnjim vremenima jedan vinar, takođe rođen u Sremu. 

Dubokim promišljanjem shvatio je da se treba na neki način zahvaliti svim onim događajima i ličnostima u prošlosti. Stvarajući vino kojim se ujedno ugrađuje u temelje vinske Srbije, Miroslav Kovačević, podjednako snažnim i moćnim imenom i vinom – Aurelius, podseća da je veoma važno očuvati tradiciju, mit i legendu.

 Taj pogled doprineo je mnogima da vide oko sebe, da pogledaju na tok istorije, i u gutljaju vina da osete onu snagu i moć koje pamti jedno tlo, jedno zemljište, i podneblje, jedan nepresušan izvor inspiracije.

AURELIUS KOVAČEVIĆ